6975865779
info@inmemoriam.gr

Φαρσεδάκης Ιάκωβος (Ηράκλειο 27/9/1940 – Μοσχάτο 26/1/2024) 1 Φεβρουαρίου, 2024

Η εξόδιος ακολουθία του εκλιπόντος αείμνηστου Καθηγητή Ιακωβου Φαρσεδάκη θα γίνει στον Ι. Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στο Μοσχάτο, την Παρασκευή 2-2-24 και ώρα 11.00 και η ταφή θα γίνει στη συνέχεια στο Γ’ Κοιμητήριο Δ. Αθηναίων, στη Νίκαια.
Η οικογένεια παρακαλεί όπως οι ενδιαφερόμενοι για δωρεές απευθυνθούν στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα.
In Memoriam

ΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΝ ΟΜ.ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΚΩΒΟ ΦΑΡΣΕΔΑΚΗ

Με μεγάλη θλίψη το Πάντειο Πανεπιστήμιο αποχαιρετά μια εμβληματική προσωπικότητα της ακαδημαϊκής κοινότητας, τον Ομότιμο Καθηγητή Ιάκωβο Φαρσεδάκη, που σφράγισε με το έργο του τη φυσιογνωμία του Ιδρύματος.

Ο Ιάκωβος Φαρσεδάκης σπούδασε Νομικά, Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στην Αθήνα, ενώ παρακολούθησε συστηματικά εξειδικευμένα μαθήματα Φιλοσοφικών Σχολών  και Σχολών Κοινωνιολογίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μετεκπαιδεύτηκε στις Ποινικές και Εγκληματολογικές Επιστήμες, στις Ανώτατες Ευρωπαϊκές Σπουδές, στο Συγκριτικό Δίκαιο, στην Ιστορία του Δικαίου, στην Κοινωνιολογία του Δικαίου και στην Φιλοσοφία του Δικαίου στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ολλανδία και στον Καναδά και έλαβε τρία Μεταπτυχιακά Διπλώματα, επιπέδου Master (και τέσσερα Μεταπτυχιακά Διπλώματα ήσσονος τυπικής σημασίας, επιπέδου Diploma).            Έλαβε από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου το Κρατικό Διδακτορικό  Δίπλωμα στο Δίκαιο (Doctorat d`État en Droit), με την ανώτατη διάκριση «Άριστα με ειδικό Έπαινο της Επιτροπής» ( Très Honorable avec Éloge spécial du Jury).

Ήταν Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου διατέλεσε, κατ’ επανάληψη, Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας, Διευθυντής του Τομέα Εγκληματολογίας επί 20ετία και πλέον, και ίδρυσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εγκληματολογίας. Δίδαξε, επίσης, στην Αμερική και στην Ευρώπη, ως Επισκέπτης Καθηγητής, σε 12 από τα πιο φημισμένα Πανεπιστήμια. Ιδρυσε τη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και διατέλεσε πρώτος Κοσμήτωρ της.

Ήταν εμπειρογνώμων  (για θέματα της ειδικότητάς του) του Ο.Η.Ε., του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Βουλής των Ελλήνων και Ελληνικών Κυβερνήσεων (Πρόεδρος ή Μέλος Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών).

Υπήρξε επίσης επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Εγκληματολογίας και δύο φορές Πρόεδρός της, Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Εγκληματολογίας, Εθνικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Πρόληψη του Εγκλήματος (διατέλεσε και Πρόεδρός του κατά το διάστημα της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014), μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Αντεγκληματικής Πολιτικής της Κύπρου.

Συνέγραψε, μόνος ή σε συνεργασία, 23 βιβλία και μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων. Ίδρυσε τρία επιστημονικά περιοδικά (την  «Ποινική Δικαιοσύνη», την «Ελληνική Επιθεώρηση Εγκληματολογίας» και την «Εγκληματολογία»), ενώ ήταν Μέλος της συντακτικής ομάδας άλλων επτά ελληνικών και ξένων επιστημονικών περιοδικών.   Ίδρυσε, επίσης, και διηύθυνε  τέσσερις σειρές επιστημονικών εκδόσεων: την «Βιβλιοθήκη Εγκληματολογίας», τα «Τετράδια Εγκληματολογίας», την «Βιβλιοθήκη Ποινικής Δικαιοσύνης» και την « Ποινική Νομολογία του Αρείου Πάγου».

Έτυχε τύχει πολλών τιμητικών διακρίσεων, με κορυφαία την τελευταία (2016) βράβευσή του από την εδρεύουσα στη Γενεύη Διεθνή ‘Ενωση Εγκληματολόγων, η οποία του απένειμε το ανώτατο στις Κοινωνικές Επιστήμες  «Βραβείο Beaumont-Tocqueville» για τη συνολική προσφορά του στην επιστήμη.

Προς τιμήν του έχουν εκδοθεί δύο Τιμητικοί Τόμοι, ένας το 2001 από το Πάντειο Πανεπιστήμιο (σε δύο τόμους) με τίτλο «Η σύγχρονη εγκληματικότητα , η αντιμετώπισή της και  Η Εγκληματολογία»(Ι-ΙΙ, σελ.CXXXI+2029) και ένας  το 2017 από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου με τίτλο : «Δίκαιο και Εγκληματολογία» (σελ. ΧΧΙ+672).

πηγή: Πάντειον Πανεπιστήμιο

 

Ελληνική Εταιρεία Εγκληματολογίας – Hellenic Society of Criminology
Αποχαιρετούμε σήμερα με βαθιά θλίψη τον Επίτιμο Πρόεδρο της Εταιρείας μας, Ομότιμο Καθηγητή Ιάκωβο Φαρσεδάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 26.1.2024. Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους εγκληματολόγους, με ευρύτατη εγκυκλοπαιδική μόρφωση, βαθειά πνευματική καλλιέργεια, άριστη γνώση των ποινικών επιστημών, διοικητικές ικανότητες, αλλά και έντονο το πνεύμα συνεργασίας και παροχής βοήθειας σε όσους χρειάζονταν τη στήριξή του. Πρόκειται για μια εξέχουσα προσωπικότητα, που προσέφερε πολλά στην Εγκληματολογία και έτυχε μεγάλης αναγνώρισης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Υποκλινόμαστε με σεβασμό και βαθιά θλίψη στη μνήμη του και αναπολούμε ήδη την μοναδική επιστημονική του κατάρτιση και τον πηγαίο ανθρωπισμό του. Ως ελάχιστο φόρο τιμής, το Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας αποφάσισε να καθιερώσει βραβείο καλύτερης διδακτορικής διατριβής στο επιστημονικό πεδίο της Εγκληματολογίας, το οποίο θα απονέμεται σε τριετή βάση, αντίστοιχη της θητείας κάθε Δ.Σ.
Εργαστήριο Αστεακής Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου
Αποχαιρετούμε με οδύνη τον Ομότιμο Καθηγητή Ιάκωβο Φαρσεδάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 26.1.2024. Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους εγκληματολόγους, με ευρύτατη εγκυκλοπαιδική μόρφωση, βαθιά πνευματική καλλιέργεια, άριστη γνώση των ποινικών επιστημών, διοικητικές ικανότητες, αλλά και έντονο το πνεύμα συνεργασίας και παροχής βοήθειας σε όσους χρειάζονταν τη στήριξή του.
Διατέλεσε, κατ’ επανάληψη, Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας, Διευθυντής του Τομέα Εγκληματολογίας επί 20ετία και πλέον, και ήταν ο ιδρυτής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Εγκληματολογίας. Δίδαξε, επίσης, στην Αμερική και στην Ευρώπη, ως Επισκέπτης Καθηγητής, σε 12 από τα πιο φημισμένα Πανεπιστήμια . Ίδρυσε τη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και διατέλεσε πρώτος Κοσμήτωρ της. Δύο φορές Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας, έχει τύχει πολλών τιμητικών διακρίσεων, με κορυφαία την τελευταία (2016) βράβευσή του από την εδρεύουσα στη Γενεύη Διεθνή ‘Ενωση Εγκληματολόγων, η οποία του απένειμε το ανώτατο στις Κοινωνικές Επιστήμες «Βραβείο Beaumont-Tocqueville» για τη συνολική προσφορά του στην επιστήμη.
Για εμάς τους συναδέλφους του όπως και για τους φοιτητές του ήταν μια αστείρευτη πηγή ήθους και γνώσης που θα συνεχίζει να φωτίζει τις ακαδημαϊκές μας διαδρομές. Αιωνία του η μνήμη!
Βιογραφικό του εκλιπόντος: https://criminology.panteion.gr/…/pharsedakes-iakobos
Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου (Σ.Ε.Ε.Π.Π.)
Σήμερα αποχαιρετούμε έναν άνθρωπο που άφησε το στίγμα του στον κόσμο των ανθρωπιστικών, κοινωνικών και νομικών επιστημών. Έναν άνθρωπο που με τη γνώση, τη σοφία και το πάθος του ενέπνευσε γενιές νέων επιστημόνων να αναζητήσουν την αλήθεια και τη δικαιοσύνη. Έναν άνθρωπο που με την ευγένεια, την ταπεινότητα και την αξιοπρέπειά του κέρδισε τον σεβασμό και την αγάπη όλων όσων τον γνώρισαν.
Ο Καθηγητής μας Ιάκωβος Φαρσεδάκης ήταν ένας εξαίρετος δάσκαλος, ένας πρωτοπόρος ερευνητής, ένας αφοσιωμένος συνάδελφος και ένας πολύτιμος φίλος. Με τα έργα και τις δημοσιεύσεις του συνέβαλε σημαντικά στην εξέλιξη της επιστήμης της Εγκληματολογίας, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και προκαλώντας την κριτική σκέψη. Με τα μαθήματα, την αρθρογραφία, τα βιβλία και την γενικότερη παρουσία του μετέφερε την εμπειρία και την άποψή του σε χιλιάδες φοιτητές και συναδέλφους, διδάσκοντας τους όχι μόνο γνώσεις, αλλά και αξίες. Με την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του έδειξε το παράδειγμα ενός ανθρώπου που ζει με αρχές και ιδανικά, που αγωνίζεται για το καλό της κοινωνίας και που σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Ο Καθηγητής Φαρσεδάκης θα μείνει για πάντα στη μνήμη και στην καρδιά όλων εκείνων που είχαν την τιμή και τη χαρά να τον γνωρίσουν και να συναναστραφούν μαζί του. Θα μας λείψει η παρουσία του, η φωνή του, το χαμόγελό του. Θα τον τιμήσουμε συνεχίζοντας το έργο που ξεκίνησε, ακολουθώντας τα όνειρά του, κρατώντας ζωντανά τα διδάγματα και τα μαθήματά του. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη, ευγνωμοσύνη και θαυμασμό.
Αντίο, Καθηγητά μας και καλό ταξίδι. Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τον συγγενικό του κύκλο.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο πενθεί για τον θάνατο του Ιάκωβου Φαρσεδάκη

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον αδόκητο χαμό του Καθηγητή Ιάκωβου Φαρσεδάκη.  Ο Καθηγητής Φαρσεδάκης πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και διατέλεσε ο πρώτος Κοσμήτορας της Σχολής.

Ο Ιάκωβος Φαρσεδάκης υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα της ακαδημαϊκής κοινότητας, που πρόσφερε πολλά με το έργο του και τις διακρίσεις του τόσο στον Ελλαδικό χώρο όσο και στην Κύπρο και το εξωτερικό.  Ήταν Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου, όπου διατέλεσε, κατ’ επανάληψη, Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας, Διευθυντής του Τομέα Εγκληματολογίας επί 20ετία και πλέον, και ίδρυσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εγκληματολογίας.  Δίδαξε, στην Αμερική και Ευρώπη, ως επισκέπτης Καθηγητής σε 12 από τα πιο φημισμένα Πανεπιστήμια. Ήταν εμπειρογνώμων (για θέματα της ειδικότητας του) του Ο.Η.Ε., του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Βουλής των Ελλήνων και Ελληνικών Κυβερνήσεων.  Συνέγραψε, μόνος ή σε συνεργασία, 23 βιβλία και μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων.  Έτυχε πολλών τιμητικών διακρίσεων, με κορυφαία την τελευταία το 2016 βράβευση του από την εδρεύουσα στην Γενεύη Διεθνή Ένωση Εγκληματολόγων, η οποία του απένειμε το ανώτατο στις Κοινωνικές Επιστήμες «Βραβείο Beaumont-Tocqueville» για τη συνολική προσφορά του στην επιστήμη.

Το Συμβούλιο, οι Πρυτανικές αρχές και ολόκληρη η ακαδημαϊκή και διοικητική κοινότητα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου εκφράζουν τα ειλικρινή και θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντα.

Αιωνία του η Μνήμη

πηγή: sigmalive.com

Ανδρέας Ευθυμίου: “Αγαπημένε δάσκαλε σε ευχαριστούμε για όσα μας χάρισες. Καλό κατευόδιο.”

Άλλη μια σπουδαία προσωπικότητα της Μοσχατιώτικης κοινωνίας «έφυγε» από κοντά μας. Ο Ιάκωβος Φαρσεδάκης άφησε την τελευταία του πνοή τo Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024, προκαλώντας ειλικρινή αισθήματα θλίψης σε όσους και όσες τον είχαν γνωρίσει και είχαν συνεργαστεί μαζί του, διετέλεσε Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου.

Το αντίο του δημάρχου Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέα Ευθυμίου:

Ο δάσκαλος Ιάκωβος Φαρσαδάκης, σήμερα Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024, έφυγε από κοντά μας ξεκινώντας το μεγάλο ταξίδι στην αιωνιότητα και αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά του: Με το συνολικό επιστημονικό του έργο, με την σπουδαία διδασκαλία του, με την πρωτογενή έρευνα στην εξέλιξη της επιστήμης της εγκληματολογίας σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο άξιος και λαμπρός συμπολίτης μας, το εξαίρετο μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας , ο ομότιμος καθηγητής εγκληματολογίας στο Πάντειο πανεπιστήμιο κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, δεν είναι πια μαζί μας.

Το έργο του πολυσχιδές και σημαντικό: έχει συμμετάσχει σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια όπου και τιμήθηκε ως τιμώμενο πρόσωπο, έχουν συγγραφεί δεκάδες αφιερωμάτων για το έργο του, έχει συγγράψει συλλογικούς επιστημονικούς τόμους όπως ο τιμητικός τόμος «Δίκαιο και εγκληματολογία της Νομικής σχολής» του Ευρωπαϊκού πανεπιστήμιου της Κύπρου.

Ο Ιάκωβος Φαρσεδάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σε πολύ μικρή ηλικία ήλθε με την οικογένειά του στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στο Μοσχάτο όπου περάτωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Γυμνάσιο Μοσχάτου ως αριστούχος μαθητής. Εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή και με υποτροφία στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι μεταπτυχιακές σπουδές ήταν στο Στρασβούργο της Γαλλίας. Μετεκπαιδεύτηκε στην εγκληματολογία και στις ποινικές επιστήμες, στην Ιστορία του Δικαίου και των θεσμών, στο συγκριτικό δίκαιο, στη φιλοσοφία και στη κοινωνιολογία του δικαίου.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα ασχολήθηκε με την δικηγορία και ακολούθησε την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Εξελίχθηκε μέχρι τον βαθμό του

τακτικού καθηγητή εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Σημαντική υπήρξε η συμβολή του στην ίδρυση του τομέα εγκληματολογίας, του μεταπτυχιακού σεμιναρίου εγκληματολογίας και του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών εγκληματολογίας. Παράλληλα δίδαξε επί σειρά ετών εγκληματολογικά μαθήματα στις σχολές της ελληνικής αστυνομίας.

Η συμμετοχή του καθηγητή Φαρσεδάκη ήταν σημαντική σε διεθνή συνέδρια και σε επιστημονικές οργανώσεις.

Η συστηματική μελέτη, η έρευνα και η διερεύνηση της διεθνούς βιβλιογραφίας τον οδήγησαν να σχηματίσει μια ιδιαίτερη προσέγγιση του εγκληματικού φαινομένου με τρόπο λιτό αλλά συγχρόνως χωρίς να μειώνεται η σύνθεση των εννοιών.

Ηταν συνεπής και απόλυτα ταυτισμένος με την διδασκαλία του. Αναμίχθηκε ενεργά με την πρόληψη της εγκληματικότητας και ειδικότερα της μικρομεσαίας σε τοπικό επίπεδο. Ακριβώς με αυτή την προσέγγιση πέτυχε ιδιαίτερα ως πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου πρόληψης της παραβατικότητας του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου προσφέροντας τις πολύτιμες γνώσεις του αλλά και την τεράστια επιστημονική του εμπειρία.

Ήταν οργανωτής και ένθερμος υποστηρικτής της εισαγωγής και εφαρμογής του θεσμού της κοινωνικής διαμεσολάβησης σε τοπικό επίπεδο και ειδικότερα στην πόλη μας με σημαντικές θετικές επιπτώσεις. Εθεσε τον εαυτόν του στην

επίτευξη ενός σημαντικού στόχου: την εφαρμογή πολιτικών στο χώρο της τοπικής κοινότητας με κινητήριο μοχλό την ανάπτυξη μιας εναλλακτικής αντιπαραβατικής πολιτικής, προσαρμοσμένης στις ανάγκες και απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας.

Είμαι υπερήφανος που έζησα κοντά του, με τίμησε με τη φιλία του και συνεργασθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι η προσφορά του στην πόλη ήταν ανιδιοτελής.

Ο δάσκαλός Ιάκωβος Φαρσεδάκης ήταν απλός και προσηνής. Ήταν ο εμψυχωτής της προσπάθειας του τοπικού συμβουλίου στο Δήμο μας. Είχε εστιάσει στην «καθαρή» ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων ώστε να ελέγχονται οι υπερβολές του διαδικτύου που δηλητηριάζουν τη ζωή μας και ιδιαίτερα των μικρών ηλικιών.

Θεωρούσε σημαντικό τον συντονισμό των πρωτοβουλιών των φορέων της πόλης μας στην χάραξη μίας ανεγκληματικής πολιτικής.

Υπόσχομαι ότι θα συνεχίσουμε την τόσο πλούσια και σημαντική κληρονομιά του ακολουθώντας απαρέγκλιτα την πορεία που εκείνος μας χάρισε θεσπίζοντας εναλλακτικούς τοπικούς θεσμούς πρόληψης της εγκληματικότητας. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή που αποτελεί πρώτιστη ανάγκη να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά το μίσος και η βία που έχει επιβληθεί δυστυχώς παντού: στο σπίτι, στα σχολεία, στους αγωνιστικούς χώρους κλπ.

Αγαπημένε δάσκαλε σε ευχαριστούμε για όσα μας χάρισες. Καλό κατευόδιο.

πηγή: ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΟΥ

 

 

Μαγγανάς Αντώνης

Όταν πια η θλίψη ξεπεράσει τα όρια, τότε πλέον δεν έχεις τίποτα να πεις.
Μας έλεγαν Διόσκουρους στο Πανεπιστήμιο.
Για 35 χρόνια στενής και άδολης συνεργασίας και εκτίμησης.
Αντίο Ιάκωβε.
Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σου.

 

Ζαραφωνίτου Χριστίνα 

26-1-2024

2-2-2024
Το Πάντειο Πανεπιστήμιο, η Ελληνική Εταιρεία Εγκληματολογίας, Ο Δήμος Μοσχάτου, φίλοι, συγγενείς, η οικογένεια και πολλοί φοιτητές και συνάδελφοι αποχαιρετήσαμε σήμερα σε κλίμα βαθιάς θλίψης τον Ομότιμο Καθηγητή Ιάκωβο Φαρσεδάκη, σε μια σεμνή τελετή γεμάτη από αγάπη και σεβασμό στο πρόσωπό του. Το κενό που αφήνει είναι μεγάλο. Κάναμε πολλά μαζί και θα κάναμε ακόμα περισσότερα. Θα συνεχίσουμε εμπνεόμενοι από το έργο του, το ήθος του, τις επιστημονικές του παρακαταθήκες. Θα είναι πάντα μια αστείρευτη πηγή ήθους και γνώσης που θα συνεχίζει να φωτίζει τις ακαδημαϊκές μας διαδρομές.
[Η φωτογραφία από το συνέδριο του ΠΜΣ Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, το 2008, που έγινε προς τιμήν του με την ευκαιρία της συνταξιοδότησής του, με τη συμμετοχή πολλών έγκριτων εγκληματολόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό]
Συλλυπητήρια για τον Ιάκωβο Φαρσεδάκη από την Πνευματική Εστία Μοσχάτου.

Συλλυπητήρια από την ΠΕΜ

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ. της Πνευματικής Εστίας Μοσχάτου απευθύνουν στους οικείους του Ιάκωβου Φαρσεδάκη τα πλέον ειλικρινή τους συλλυπητήρια για τον αδόκητο θάνατό του. Ο εκλιπών υπήρξε διακεκριμένο μέλος της Μοσχατιώτικης κοινωνίας. Ομότιμος καθηγητής εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, τιμήθηκε κατά το παρελθόν από την Πνευματική Εστία για το έργο του, ενώ πολλές φορές συμμετείχε σε δράσεις της ως ομιλητής. Τελευταία παρουσία του ήταν η εισήγησή του σε μια από τις ενότητες του Ανοικτού Πανεπιστημίου της ΠΕΜ.
Το Δ.Σ. της Πνευματικής Εστίας, μετά από επιθυμία της οικογένειάς του, θα καταθέσει αντί στεφάνου χρηματικό ποσό στη μνήμη του υπέρ σκοπών του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος Παιδικής Φροντίδας.

πηγή: ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΟΥ

ΝΕΚΡΟΛΟΓΙΕΣ
Κωστόπουλος Τρύφωνας

ΤΟ TMHMA ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΝ ΟΜ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΙΑΚΩΒΟ ΦΑΡΣΕΔΑΚΗ

 

Το Τμήμα Κοινωνιολογίας  του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών με μεγάλη θλίψη αποχαιρετά τον Καθηγητή του Τμήματός μας, Ιάκωβο Φαρσεδάκη. Τον εξαιρετικό συνάδελφο, τον διαπρεπή επιστήμονα. Τον άνθρωπο.

Ο Ιάκωβος Φαρσεδάκης σπούδασε στην Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου το Κρατικό Διδακτορικό  Δίπλωμα στο Δίκαιο (Doctorat d`État en Droit).

Εξελέγη, Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας, Διευθυντής του Τομέα Εγκληματολογίας, και ίδρυσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εγκληματολογίας.

Στάθηκα τυχερός που γνώρισα τον καθηγητή Φαρσεδάκη. Τον αφοσιωμένο επιστήμονα της Εγκληματολογίας, τον ανιδιοτελή συνάδελφο. Με εξέπληξε η καλλιέργεια του χαρακτήρα του και η  ευγένεια της ψυχής του.

Ο καθηγητής Φαρσεδάκης παρουσίασε πλούσια ακαδημαϊκή και κοινωνική δραστηριότητα και αγωνιούσε για το μέλλον της νέας γενιάς των φοιτητών του.

Δεν γνώριζε τη λογική του Δούναι και Λαβείν.

Σε μια εποχή κατολίσθησης, όπου τα πάντα πωλούνται και αγοράζονται ο Φαρσεδάκης εξέφραζε την εντιμότητα, το ήθος, την ακεραιότητα. Την πίστη στον άνθρωπο και την ακαδημαϊκή ποιότητα.

Σε μια εποχή όπου η συναλλαγή και η άθλια συμβιβαστικότητα έχουν γίνει αξιώματα ζωής, ο Φαρσεδάκης εξέφραζε το ανυποχώρητο και άτεγκτο.

Ακαδημαϊκός  δάσκαλος και ταγός. Θα μείνει στη μνήμη όλων μας, αφήνοντας βαριές παρακαταθήκες στις νέες γενιές του πανεπιστημίου μας.

Καλό σου ταξίδι, αγαπημένε μας καθηγητή. «Έφυγες» με ήσυχη τη συνείδησή σου. Όπως  η «Άγια Ιωάννα των Σφαγείων»  του Μπέρτολτ Μπρεχτ το 1932 την ώρα που πεθαίνει αναφωνεί:

 

«Σιγουρέψου σαν φεύγεις απ’ τον κόσμο

Όχι απλά πως ήσουνα καλός

Μα πως πίσω σου αφήνεις έναν κόσμο καλό»

 

Ο Καθηγητής Ιάκωβος Φαρσεδάκης, έκανε πολλά για  να γίνει ο κόσμος καλός.

Ενδεδυμένος την ακαδημαϊκή τήβεννο, συνεισέφερε να αλλάξει ο κόσμος και το πανεπιστήμιο προς το καλύτερο.

Καλό σου ταξίδι, άξιο τέκνο της πανεπιστημιακής μας κοινότητας

Θα σε θυμόμαστε πάντα.

Καλό κατευόδιο, αγαπημένε μας Καθηγητή.

Καθ. Κωστόπουλος Τρύφωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου

 

Ζαραφωνίτου Χριστίνα

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΟΜΟΤΙΜΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΙΑΚΩΒΟ ΦΑΡΣΕΔΑΚΗ

I.N. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ

2/2/24

Πόσο δύσκολο να συνοψίσω σε λίγες γραμμές αυτά που νιώθω και νιώθουμε για έναν μεγάλο επιστήμονα και έναν μεγάλο άνθρωπο όπως ο Καθηγητής Ιάκωβος Φαρσεδάκης!

Δεν φανταζόμουν ότι θα έφθανε τόσο σύντομα η ώρα που θα έπρεπε να αποχαιρετίσουμε τον λαμπρό αυτό επιστήμονα και τη λαμπερή αυτή προσωπικότητα που επί δεκαετίες ήταν δίπλα σε εμάς τους συναδέλφους του και σε εκατοντάδες φοιτητές του ως ακαδημαϊκός δάσκαλος και πατέρας. Είναι εντυπωσιακό πόσοι παλιοί και τωρινοί φοιτητές του πάγωσαν μαζί  με εμάς στην είδηση της αδόκητης απώλειάς του. Όπως και πόσοι συνάδελφοι από την Ευρώπη έως την Αμερική.

Σπάνια ένας ακαδημαϊκός δάσκαλος παίρνει τόση αγάπη από τους μαθητές και τους συναδέλφους του.

Τι ήταν αυτό που τον έκανε τόσο ξεχωριστό εκτός από την επιστημονική του δεινότητα; Η προσωπικότητά του. Ένας άνθρωπος με ευρύτητα πνεύματος, γενναιοδωρία, ευγένεια και μετριοπάθεια. Όσο μελετούσε το εγκληματικό φαινόμενο τόσο πιο ανθρώπινος γινόταν. Στα χαρακτηριστικά που ανέφερε ως συστατικά στοιχεία των ποινικών κυρώσεων, πλάι στη νομιμότητα, την ισότητα και αναλογικότητα, τόνιζε την ηθική και προσέθετε με έμφαση τη μετριοπάθεια και επιείκεια. Γι’ αυτό και δεν αποδεχόταν επ’ ουδενί να περιλαμβάνεται η ‘θανατική ποινή’ σε κανέναν ποινικό κώδικά, λέγοντας πως πρόκειται για «τιμωρία» που δεν μπορεί να αποτελεί θεσμό δικαίου, όπως ανέπτυξε και στην διδακτορική του διατριβή που κρίθηκε ως άριστη μετ’ επαίνου στο πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, στον τίτλο της οποίας περιλαμβανόταν στα ελληνικά η φράση «θανάτω ζημιούν».

Η αγάπη του για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία αναδείχθηκε μέσα από το αξιακό πλαίσιο που ο ίδιος εκπροσωπούσε και το οποίο θεωρούσε ως αφετηρία προσέγγισης και ερμηνείας σύνθετων κοινωνικών προβλημάτων όπως το εγκληματικό. Στο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Γαλλόφωνων Εγκληματολόγων, της οποίας ήταν Αντιπρόεδρος, με θέμα «κρίση αξιών και εγκληματολογία» που έγινε το 1996, ο Ιάκωβος Φαρσεδάκης ξεκίνησε την κεντρική του ομιλία στην Πνύκα με τη φράση: «Πιστεύω να συμφωνείτε μαζί μου πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο κατάλληλο φυσικό πλαίσιο για την έναρξη μιας συζήτησης πάνω στις αξίες και την κρίση τους και, μάλιστα, σε σχέση με την Εγκληματολογία και … τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, απ΄ αυτόν εδώ τον χώρο, την Πνύκα, τόπο δημοκρατικού διαλόγου όπου συνερχόταν η Εκκλησία του Δήμου, λίγα μέτρα από το θέατρο του Διονύσου όπου ακούσθηκαν για πρώτη φορά τα λόγια της Αντιγόνης, ………………… πολύ κοντά στους τόπους όπου φυλακίσθηκε ο Σωκράτης και εκφώνησε ο Περικλής τον περίφημο Επιτάφιο λόγο του».

Το σεβασμό στις αξίες αυτές ενέπνευσε σε μαθητές και συναδέλφους του και αυτός ο σεβασμός του ανταποδόθηκε απλόχερα. Ο λαμπρός αυτός επιστήμονας ήταν και άξιος οικογενειάρχης. Η λατρεμένη σύζυγός του και τα αγαπημένα του παιδιά πρέπει να είναι πολύ περήφανα για εκείνον!

Από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισα, λίγο πριν να ολοκληρώσω τη διατριβή μου στο Παρίσι, ήμουν βέβαιη για το ήθος του και την ακεραιότητά του, όπως και για την μεγάλη κοινή μας αγάπη για την Εγκληματολογία. Όταν μού πρότεινε να υποβάλω για τη θέση λέκτορα στον Τομέα Εγκληματολογίας χωρίς να γνωρίζει σχεδόν τίποτα για εμένα πέραν του επιστημονικού μου έργου, αισθάνθηκα τη μεγαλύτερη ευθύνη να ανταποκριθώ και να μην τον απογοητεύσω και τη μεγαλύτερη τιμή τις φορές που με επιβεβαίωνε για την ορθότητα της επιλογής του. Την ίδια ευθύνη αισθάνθηκα όταν ανέλαβα το δημιούργημά του το Μεταπτυχιακό Εγκληματολογίας και αισθάνομαι και τώρα μετά από 15 χρόνια που το διευθύνω.

Το κενό που αφήνει είναι μεγάλο. Σήμερα αποχαιρετάμε τον Δάσκαλο, τον Καθηγητή, τον Ακαδημαϊκό μας Πατέρα.

Κάναμε πολλά μαζί και θα κάναμε ακόμα περισσότερα. Δύσκολο να γίνουν χωρίς αυτόν αλλά είμαι σίγουρη ότι θα είναι πάντα μια αστείρευτη πηγή ήθους και γνώσης που θα συνεχίζει να φωτίζει τις ακαδημαϊκές μας διαδρομές.

Αιωνία του η μνήμη!

Καθ. Χριστίνα Ζαραφωνίτου, Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Εγκηματολογία” του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου

 

 

 

ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος:
Αρ. Λογ. 189/296008-74
IBAN: GR6401101890000018929600874
SWIFT: BIC ETHNGRAA
EFG Eurobank Ergasias:
Αρ. Λογ. 0026.0076.52.0100752194
IBAN: GR4102600760000520100752194
SWIFT: ERBKGRAA
Alpha Bank:
Αρ. Λογ. 253-002101-024135
IBAN: GR87 0140 2530 2530 0210 1024 135
SWIFT: BIC CRBAGRAA
Πειραιώς:
Αρ. Λογ. 5103-013414-035
IBAN: GR31 0172 1030 0051 0301 3414 035
SWIFT: BIC PIRBGRAA
Παρακαλούμε μετά την κατάθεσή σας στην Τράπεζα να επικοινωνείτε με το ίδρυμα (Tηλ:
+30 210 45 15 387, εσωτ: 2) για να μας δώσετε τα πλήρη στοιχεία σας για την έκδοση
βεβαίωσης δωρεάς. Εναλλακτικά μπορείτε να στείλετε με φαξ το καταθετήριο της
τράπεζας με τα πλήρη στοιχεία σας (Φαξ: +30 210 45 37 629 ή το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
info@xatzikiriakio.gr).
Το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα σε συμμόρφωση με τις διατάξεις του Ν. 2472/97 (με την με αρ.
990/19-7-2000 Απόφαση του Προέδρου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού
Χαρακτήρα) γνωστοποιεί στους δωρητές και εθελοντές του ότι τηρεί, χωρίς τη σύμπραξη
τρίτων, Αρχείο Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με βάση τις κείμενες διατάξεις

Comment(1)

  1. REPLY
    Στέρτσος Χαράλαμπος says

    Ένας σπουδαίος Άνθρωπος, ένας καταξιωμένος επιστήμονας έφυγε. Ο κόσμος μας έγινε φτωχότερος.
    Καλό ταξίδι Ιάκωβε.

Post a comment