6975865779
info@inmemoriam.gr

Βουτσινάς Κοσμάς (1953-2023) 5 Νοεμβρίου, 2023

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023
Πέτρος Ευθυμίου
Κηδεύεται σήμερα στα Σβορωνάτα της Κεφαλλονιάς, νικημένος από τον καρκίνο, ο πολιτικός μηχανικός Κοσμάς Βουτσινάς (1953-2023). Ο Κοσμάς υπήρξε για μένα φίλος ζωής. Και η προσωπική του ποιότητα έκανε πολύτιμη αυτή την φιλία για όλη την οικογένεια μου.
Ωστόσο δεν θέλω να αποχαιρετήσω σήμερα έναν προσωπικό φίλο. Θέλω να μιλήσω για μια γενιά ανθρώπων της οποίας ο Κοσμάς αποτελεί ένα λαμπρό υπόδειγμα, μια γενιά προσφοράς, που άλλαξε την Ελλάδα προς το καλύτερο, με όρους απόλυτης προσωπικής ανιδιοτέλειας.
Γεννήθηκε από μια τυπική μεσαία νοικοκυρίστικη οικογένεια. Οικογένεια που καλλιεργούσε τα κτήματα της, έβγαζε εμπόρους, ναυτικούς αλλά και καλλιτέχνες, καθώς από την μητέρα του, το γένος Σκλάβου, είχε συγγένεια αίματος με τον μεγάλο μας γλύπτη Γεράσιμο Σκλάβο.
Ο Κοσμάς, και ο αδελφός του Ευάγγελος (καινοτόμος καθηγητής στο ΤΕΙ Πατρών) ήταν ανήσυχα πνεύματα. Ο Κοσμας αφού πήρε το πτυχίο του πολιτικού μηχανικού από το ΑΠΘ, έφυγε για την Αμερική, όπου τέλειωσε ένα από τα πιό απαιτητικά διετή μεταπτυχιακά, με ειδίκευση στις αντισεισμικές κατασκευές.
Τον περίμενε στις ΗΠΑ μια μεγάλη καριέρα, καθώς και εκεί υπήρξε ο έρωτας της ζωής του, που του ζήτησε να παντρευτούν και να ζήσουν εκεί.
Ωστόσο ο Κοσμάς γύρισε Ελλάδα. Για να φροντίσει την χήρα μητέρα του. Από την αγάπη του στην Κεφαλλονιά. Αλλά μαζί με αυτά και σαν όλα αυτά να γινόταν ένα μέσα του, για να μετάσχει στην Αλλαγή να συμβάλλει στην πρόοδο της κοινωνίας μας και την ασφάλεια και προκοπή της πατρίδας μας.
Ο Κοσμάς υπήρξε ένας βράχος αυτής της παράταξης. Δεν επιδίωξε ποτέ κανένα αξίωμα, δημάρχου ή βουλευτή. Δεν πήρε ποτέ μια εργολαβία είτε από τον Δήμο, είτε από την Νομαρχία. Τα μόνα αξιώματα ευθύνης που αναλάμβανε ήταν στο κόμμα και μάλιστα όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στα ζόρια και άλλοι παίρναν αποστάσεις και άλλοι κάναν μεταγραφές αεροδρομίου.
Δεν μάσαγε ποτέ τα λόγια του. Δεν έκανε συμβιβασμούς, ούτε «προς τα πάνω», ούτε «προς τα κάτω». Ήταν πρότυπο ακεραιότητας και συνέπειας αρχών.
Αν αναλογιστεί κανείς την πορεία των πενήντα -σχεδόν- χρόνων της Μεταπολίτευσης θα διαπιστώσει ότι η ιστορική προσφορά του ΠΑΣΟΚ στηρίχθηκε στους ανθρώπους σαν
τον Κοσμά Βουτσινά σε όλη την Ελλάδα.
Και αν άντεξε το ΠΑΣΟΚ ως σήμερα όσα άντεξε, οφείλεται εν πολλοίς στην γενιά του Κοσμά.
Εύχομαι οι νεότεροι να αντλούν από τους Κοσμάδες της παράταξης και όχι από τους εν ονόματι της γυρολόγους ιδεών και καρεκλών.

Συλλυπητήρια μηνύματα για την απώλεια του Κοσμά Βουτσινά

Αγαπημένε Κοσμά, Έφυγες τόσο άδικα, τόσο αναπάντεχα, τόσο πρόωρα και η θλίψη μου είναι απέραντη… Και τώρα που έφτασε η ώρα του αποχαιρετισμού ψάχνω τις λέξεις που όμως φαντάζουν “μικρές” για να περιγράψουν τη μεγαλοσύνη σου.

Η Αρετή, η Τιμιότητα και η Προσφορά πρέπει να αναγνωρίζονται, διότι όπως έλεγε ο Περικλής “όπου βραβεύεται η Αρετή, εκεί ξεφυτρώνουν Άριστοι άνθρωποι”. Είχα την μεγάλη τιμή και την τύχη να συνεργάζομαι μαζί σου για 14 χρόνια και να γνωρίσω από κοντά το μεγαλείο της ψυχής σου, τον έντιμο, ηθικό, ακέραιο και γεμάτο από προσφορά και καλοσύνη χαρακτήρα σου.

Με όλα αυτά και σε συνδυασμό με την εμπειρία τόσων χρόνων που είχες στην εφαρμογή της γνώσης του μηχανικού μου έδωσες πολύτιμη βοήθεια στα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα. Είχαμε άριστη συνεργασία και πάντα δημιουργικά καταλήγαμε στο σωστό αποτέλεσμα.

Αισθάνομαι τόσο τυχερή που βρέθηκα κοντά σου! Πάντα θα σε σκέφτομαι και θα σε θυμάμαι με αγάπη, πιστεύοντας ότι ο θάνατος ποτέ δεν θα μπορέσει να σβήσει το φως που απλόχερα σκόρπισε το πέρασμά σου από τον προσωρινό τούτο κόσμο. Κοσμά μου, Καλό σου ταξίδι στην αιωνιότητα!

Σ’ ευχαριστώ για όλα!

Η συνεργάτης σου, Αλεξάνδρα Παναγιωτάκη

**************************************************************************************************************

ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΚΟΣΜΑ ΒΟΥΤΣΙΝΑ Εκ μέρους όλων των μηχανικών της Κεφαλονιάς και Ιθάκης, το Δ.Σ της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ, εκφράζει την θλίψη του για την απώλεια του συναδέλφου Κοσμά Βουτσινά. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του. Για τη Ν.Ε ΤΕΕ Κεφαλληνίας Ιθάκης

Η Πρόεδρος Αγγελική Αντ. Κοκκολιάδη-Γαρμπή

**************************************************************************************************************

ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΚΟΣΜΑ! Έφυγε από κοντά μας ο φίλος μας Κοσμάς Βουτσινάς. Με τον Κοσμά είχαμε κοινή πορεία 49 χρόνων. Είχα την τύχη να με τιμά με την αδιάλειπτη φιλία του όλα αυτά τα πολλά χρόνια.

Ήρεμος, ήπιος, χαμηλών τόνων, μειλίχιος, μοναχικός, αξιοπρεπής, εκ φύσεως σεμνός. Πετυχημένος επαγγελματίας, αναζητητής επιστήμονας, πέρα για πέρα έντιμος άνθρωπος.

Όταν ενέσκηψε η αστραπιαία καταιγίδα της ασθένειάς του στάθηκε με παραδειγματική γενναιότητα απέναντί της. Δύο πράγματα πρωτίστως τον απασχολούσαν, να μην στενοχωριούνται οι φίλοι του με τα θλιβερά νέα και να κλείσει όλες τις επαγγελματικές του εκκρεμότητες, μη τυχόν και κάποιος αδικηθεί.

Συνειδητός πολίτης, αυθεντικός δημοκράτης, βρισκόταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Ανεπιτήδευτος και γνήσια ανιδιοτελής. Ουδέποτε ζήτησε «προβολές» και «ανελίξεις» αν και διέθετε σπουδαίες ικανότητες.

Φίλε Κοσμά! Πλούτισες με την παρουσία σου την πορεία μου όπως και πολλών άλλων. Ένα μεγάλο ανυπόκριτο ευχαριστώ!

Αλέκος Καλαφάτης

πηγή: VOUTOSPRESS Το Βήμα του Πολίτη

Post a comment