6975865779
info@inmemoriam.gr

Κώστας Ζέπος, 92 ετών 6 Αυγούστου, 2023

In Memoriam

Θόδωρος Τσίκας

 

Ο πρέσβης επί τιμή, Κώστας Ζέπος / Costas Zepos, πέθανε προχθές σε ηλικία 92 ετών.

Υπήρξε εκ των κορυφαίων διπλωματών της χώρας μας. Είχε αναλάβει πολλά σημαντικά πόστα. Το τελευταίο ήταν αυτό του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Για να μην παραβεί τις αρχές του δεν δίστασε να παραιτηθεί από την θέση του και να αποχωρήσει από το Διπλωματικό Σώμα, όταν θεώρησε ότι οι εντολές που είχε λάβει από τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Αντώνη Σαμαρά, δεν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα της χώρας.

Υπήρξε υπέρμαχος της επίλυσης του Μακεδονικού με έντιμο συμβιβασμό μεταξύ Ελλάδας και της τότε πγδ Μακεδονίας (την σημερινή Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας).

Εργαζόταν για την ελληνο-τουρκική προσέγγιση και για την επίτευξη λύσεων αμοιβαία επωφελών για τις δύο χώρες.

Ως νεαρός διπλωμάτης είχε υπηρετήσει στην Κύπρο. Τασσόταν υπέρ μιας ομοσπονδιακής λύσης στο Κυπριακό, ως υπέρμαχος του Σχεδίου Ανάν, και θεωρούσε ότι η Κύπρος έχει μέλλον μόνον ως κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Συμμετείχε σε πολλές πρωτοβουλίες της Κοινωνίας των Πολιτών. Μεταξύ αυτών στο Ελληνο- Τουρκικό Φόρουμ, αλλά και στο Μέτωπο Λογικής κατά του Εθνικισμού-για μια σύγχρονη εξωτερική πολιτική.

Στο τελευταίο είχα κι εγώ τη χαρά να συνεργαστώ μαζί του, καθώς είμασταν μέλη της Γραμματείας του μαζί με τον Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τον Λεωνίδα Κύρκο, ηγετική προσωπικότητα της Αριστεράς, την Anna Karamanou, τότε Γενική Γραμματέα Ισότητας στην κυβέρνηση Κ. Σημίτη και μετέπειτα ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, τον δημοσιογράφο Ριχάρδος Σωμερίτης, τον Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων, Alexis Heraclides, τον τότε υπεύθυνο για την εξωτερική πολιτική στην Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, Νίκος Μπίστης, τον Vassilis Sakellariou, κ.α.

Μετά τον πόλεμο και την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ήδη συνταξιούχος διπλωμάτης, διορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Ombudsman (κάτι σαν Συνήγορος του Πολίτη) στην βοσνιακή πόλη του Μόσταρ, στην οποία συμβιούσαν μέσα σε ένταση Βόσνιοι Κροάτες και Βόσνιοι Μουσουλμάνοι. Ο ρόλος του ήταν να επιβλέπει ως ανεξάρτητος αξιωματούχος, τον σεβασμό (η μη) των δικαιωμάτων των πολιτών από τον Ευρωπαίο Πολιτικό Διοικητή της πόλης. Αισθάνθηκα μεγάλη τιμή, όταν μου πρότεινε να υπηρετήσω μαζί του ως Βοηθός Ombudsman εκεί.

Πριν και μετά από αυτήν την περίοδο, συνεργαστήκαμε πολλά χρόνια, σε εκδηλώσεις, Ημερίδες, Συνέδρια, διμερείς και πολυμερείς επαφές και συναντήσεις. Μου έδειχνε με πολλούς τρόπους την εκτίμηση του κι εγώ από την πλευρά μου μεγάλο σεβασμό. Έμαθα πολλά από τις γνώσεις και τις εμπειρίες του.

Ήταν εξαιρετικός άνθρωπος και πάντα ευγενής.

Εύχομαι θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και την κόρη του Amalia Zepou, την οποία γνώρισα αργότερα ως αντιδήμαρχο Αθηναίων, επί δημαρχίας Καμίνη.

Τον αποχαιρετώ με αγάπη και τιμή.

πηγή: Facebook Θόδωρος Τσίκας

Post a comment